divendres, 17 de juny del 2011

Presons o Residències


Voldria denunciar la situació que viuen moltes persones grans i dependents que estan a les residències de la tercera edat.

No voldria que s'interpreti que generalitzo, però si que soc crític amb la falta de control (descontrol) i la manca de respecte de drets fonamentals de moltes residències.

He estat buscant com demostrar aquesta situació, i al final he decidit fer una exposició dels drets que tindrien les persones grans si en lloc d'estar en una residència estiguessin en una presó:

  1. Les persones grans tindrien accés a una dutxa tots els dies, a l'oci, passejos diaris, medicaments específics, exàmens dentals i revisions mèdiques regulars.
  2. Rebrien de franc cadires de rodes, caminadors, etc.
  3. Rebrien diners en comptes de pagar pel seu allotjament.
  4. Tindrien dret a la vigilància contínua per vídeo, per la qual cosa immediatament rebrien assistència després d'una caiguda o una altra emergència i podrien denunciar maltractaments.
  5. No se’ls maltractaria posant-los bolquers sense necessitat per evitar portar-los al lavabo i reduir costos.
  6. No se’ls maltractaria donant-li menjar triturat en pols sense necessitat per reduir costos.
  7. Els seus llits es rentarien dos cops a la setmana, es canviarien els matalassos regularment, se'ls rentaria i planxaria la roba amb regularitat.
  8. Un guàrdia vindria cada 20 minuts i els portaria els seus àpats i els seus entrepans directament a la seva habitació.
  9. Tindrien un lloc especial per rebre la seva família.
  10. Tindrien accés a una biblioteca, sala d'exercicis, teràpia física i espiritual, així com la piscina i fins i tot l'ensenyament gratuït.
  11. Tindrien també pijames, sabates i sabatilles
  12. Tindrien assistència jurídica gratuïta sota petició.
  13. Habitació, privada i segura per a tothom, amb un pati per a fer exercicis, envoltat per un agermanat jardí.
  14. Cada persona tindria dret a un ordinador, televisió, ràdio i trucades il·limitades.
  15. Tindrien una "junta directiva" per escoltar les queixes, i els guàrdies tindrien un codi de conducta que s'hauria de respectar.
  16. Viurien en una petita habitació per la qual no haurien de pagar com a mínim 2100 euros per mes i sense esperança de sortir amb vida.
  17. Podrien exercir el seu dret a vot en les eleccions.
  18. Podrien estar afiliats i tenir dret a ser defensats per una associació o organització sindical.
  19. Molts d’ells no estarien dopats o lligats als seus llits i les seves cadires 10 hores al dia.
  20. Tindrien accés a poder visitar-se pels metges de la Sanitat Pública.
  21. Tindrien medicació específica gratuïta.
  22. Efectuarien sortides i excursions fora de la residència. Ara la majoria d'avis mai surt de la residència.

23. Tindrien menjar i beguda que seria suficient per a les seves necessitats nutricionals i es podria menjar. En molts casos el menjar que es dóna als nostres ancians és poc i indecent i a sobre molts s'han de comprar l'aigua.

24. Tindrien activitats de lleure, culturals o d'esport. Actualment els animadors de les residències fan de tot menys la seva tasca.

25. Podrien treballar i ser útils a la societat.

 

Al final he arribat a la conclusió que la presó seria més digna per a algunes persones grans que moltes de les residències d'ara. Això sí, per a aquells que poden pagar una bona residència hi ha veritables hotels, però a la presó no passaria això, tots serien iguals.

Tenen un bon exemple al Japó, on un de cada quatre detinguts és major de 65 anys, i delinqueix per fugir de la soledat i de l'abandonament, molts d'ells han arribat a la conclusió que el millor lloc on poden estar és a la presó. Allà tenen un sostre, menjar calent i companyia. Però a la presó, no només troben cures i noves amistats, també han de complir obligacions com per exemple, han de treballar sis hores diàries, dues menys que els reclusos ordinaris.

Desitjo que algun dia això canviï i les persones grans, molts d’ells els nostres pares, avis oncles etc, tinguin una vellesa digna i feliç, crec que tots ells són mereixedors després de tot el que han treballat i tot el que han donat a la societat.

Ells no poden queixar-se però nosaltres sí que podem.

NB: Comprovar el que dic és molt fàcil, acompanyin-me a una residència.

5 comentaris:

  1. Joan, he leído con mucho interés este post y me ha gustado que empieces diciendo que no hay que generalizar. Hay más de 1000 residencias de tercera edad en Catalunya y no todas funcionan igual de bien o de mal. También creo que es relevante que desde hace unos años existe una preocupación por potecniar la capacidad de elección de los residentes mayores y respetar más sus derechos, intentando no darlo todo hecho. Eso, en parte es lo que defiende una filosofía de atención que se llama Atencion Centrada en la Persona de la que he hablado extensamente en mi blog josep.demarti.blohspot.com y en la web que dirijo. Creo que textos como el que has escrito ayudan a centrar la reflesión en cuestiones correctar, en pensar que hay que mejorar. Saludos cordiales. osep de Martí. director de www.inforesidencias.com, portal sobre residencias de mayores.

    ResponElimina
  2. Perdona, me olvidaba de decirte que, por casualidad hace un tiempo escribí un artículo que titulé "Residencias o cárceles, cuestión de precios" en el que trataba un tema similar al que tú tocas pero desde una perspectiva totalmente diferente..

    ResponElimina
  3. Perdona, me olvidaba de decirte que, por casualidad hace un tiempo escribí un artículo que titulé "Residencias o cárceles, cuestión de precios" en el que trataba un tema similar al que tú tocas pero desde una perspectiva totalmente diferente..

    ResponElimina
  4. Joan, he leído con mucho interés este post y me ha gustado que empieces diciendo que no hay que generalizar. Hay más de 1000 residencias de tercera edad en Catalunya y no todas funcionan igual de bien o de mal. También creo que es relevante que desde hace unos años existe una preocupación por potecniar la capacidad de elección de los residentes mayores y respetar más sus derechos, intentando no darlo todo hecho. Eso, en parte es lo que defiende una filosofía de atención que se llama Atencion Centrada en la Persona de la que he hablado extensamente en mi blog josep.demarti.blohspot.com y en la web que dirijo. Creo que textos como el que has escrito ayudan a centrar la reflesión en cuestiones correctar, en pensar que hay que mejorar. Saludos cordiales. osep de Martí. director de www.inforesidencias.com, portal sobre residencias de mayores.

    ResponElimina