dimarts, 31 d’agost de 2010

La que se'ns ve a sobre

Encara hi han molts companys que no han compres be la reforma laboral aprovada, i altres que encara no son conscients.
Es per això que voldria fer un resum de la situació actual per que siguem conscients del que se'ns ve a sobre:

Algunes empreses ja s'han posat mans a l'obra i han començat a aplicar el text del reial decret que està en vigor des del passat 18 de juny per acomiadar els seus treballadors de manera més barata, o per presentar expedients de regulació d'ocupació (ERO) acord amb la nova normativa, que resulta més favorable als seus interessos. Encara que es preveu que el text definitiu sigui aprovat el proper 9 de setembre, totes les previsions coincideixen que a la tornada de l'estiu s'aplicaran molts més ERO's i acomiadaments.

Les multinacionals United Parcel Service (UPS) i Vaillant Group són els primers exemples del que anticipa la reforma
Amb la nova Reforma Laboral desapareixen moltes de la causes de nul·litat i les empreses voldran que un jutge declari els acomiadaments com improcedents, encara que això l'obligui a pagar 45 dies per any treballat, en lloc dels 20 que estableix l'acomiadament objectiu.


Aquí os faig un resum de l'opinió publica dels principals bufets d'advocats:

  • Segons l'advocada laboralista de Cuatrecasas Maria Eugenia Guzmán, "en general, les empreses prefereixen seguretat jurídica a treure avantatge a la reforma i, per això, estan posposant les seves decisions a setembre, fins a veure la redacció definitiva de la llei "; el cert és que els despatxos d'advocats consultats tramiten ERO's que substitueixin als presentats recentment amb la normativa anterior i, sobretot, estan recorrent més a l' acomiadament objectiu.
  • Per David Díaz de Baker & McKenzie , "la incidència de la reforma laboral per ara és limitada. Però ja s'han retirat alguns ERO que estaven en tramitació per presentar altres amb la nova legislació amb l'esperança que se'ls aprovin en condicions més avantatjoses. En qualsevol cas, on realment estem notant més canvis és en els acomiadaments objectius individuals, que han augmentat més d'un 20% des que es va aprovar la reforma, perquè abans les empreses no s'atrevien a utilitzar-los ". Segons la seva apinió, el procés no ha fet més que començar. "Les companyies utilitzaran molt més aquesta via, i voldran fer valer en els jutjats socials, fins ara més proclius en les seves resolucions als treballadors. Els treballadors també intentaran aconseguir les majors indemnitzacions possibles, més encara en un moment d'atur com l'actual. Amb el que el volum de plets creixerà. La conseqüència claríssima de la reforma serà la judicialització de l'acomiadament ".
  • Eduardo Alemany, responsable del departament laboral de Ernest & Young Advocats, és de la mateixa opinió. "Els ERO s'havien paralitzat abans de la reforma laboral. Al setembre es presentaran molts EROS. Sobretot de petites i mitjanes empreses, per als que passar d'una indemnització de 30 a 20 dies per any suposa un cost important". Per Alemany, la reforma laboral servirà per sensibilitzar els jutges perquè mirin amb bons ulls l'acomiadament objectiu.

La nova reforma laboral aprovada obre tambe la porta a la modificació del temps de treball, la qual cosa comporta que la distribució de la jornada pactada en conveni podrà ser modificada en qualsevol empresa amb acord de la representació legal dels treballadors o per laude arbitral ".


Un altre perill important es el de la desvinculació salarial, la reforma laboral amplia les causes justificatives, permetent aplicar-les quan 'les perspectives econòmiques de l'empresa pugin veure's danyades o els seus beneficis reduïts', cosa que serveix en safata als empresaris la possibilitat d'incomplir el conveni ".

La negociació colectiva també patira una deballada molt important, serveixi com exemple que   durant els set primers mesos del 2010 s'han registrat en el Ministeri de Treball 1775 convenis col.lectius, enfront dels 3.401 del mateix període de l'any anterior.No estic d'acord amb la reforma laboral per que solament penalitza el mes dèbil, el treballador, i farà augmentar l'atur i la precarietat laboral. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada