diumenge, 19 de febrer del 2012

Exemples reals d'aplicació de la reforma laboral

El que més crida l'atenció de la nova reforma laboral del PP és l'abaratiment de l'acomiadament, que ara serà gairebé sempre procedent.
Si hi ha pèrdues o i si l'empresa guanya menys que l'exercici anterior sempre serà acomiadament procedent.
Les indemnitzacions es redueixen dràsticament. Ara, si el empresari no guanya el que vol, pot acomiadar-te pagant-te solament 20 dies per cada any treballat, si tens 5 anys d'antiguitat, doncs et dóna 3 mesos de sou i a casa teva .
El tema de la reducció de la negociació col·lectiva es molt preocupant. Ens treu als treballadors el dret de lluitar junts per defensar l'única cosa que tenim: la força de treball.
Un cop mestre. Ara que cadascun es baralli pel seu compte, un a un, els treballadors tenim menys força i serem més propensos a baixar-nos els pantalons i al “piloteig” que tant agrada a l' Espanya del PP. Divideix i venceràs.
Magistral el cop del PP als treballadors i a sobra diu que una reforma justa, bona per els treballadors i necessària, quin cinisme. Podria seguir, però la indignació em corroeix.
La veritat ens farà lliures, i es per això que he recopilat alguns exemples reals d'aplicació de la reforma laboral.

Exemple.
Norma.
Et podran acomiadar amb indemnització de 20d/any només per tenir dos o mes baixes que sumin al menys 9 dies en els últims dos mesos, si cap d'elles supera els 21 dies. Encara que l'empresa guanyi milions d'euros a l'any i la teva absència no hagués suposat perjudici algun.
Art.52.d ET
Igual que l'anterior però amb dos o més baixes que sumeixen almenys 23 dies en l'últim any si cap supera els 21 dies.
Art.52.d ET
Si tens plaça per oposició de personal laboral fix de qualsevol Administració Pública podràs ser acomiadat amb indemnització de 20d/any i topall de 12 mensualitats per insuficiència pressupostària sobrevinguda en 3 trimestres consecutius.
D.A.20ª ET
A un cap de comptabilitat el podran posar a treballar d'administratiu si ambdues categories anessin del mateix grup professional, que és el més probable. Si no li redueixen el salari no hi ha dret a demanda d'impugnació ni a extinció voluntària del contracte amb indemnització.
Art.39 ET
Sense necessitat que hagi pèrdues, si existeixen raons provades relacionades amb la competitivitat, productivitat o organització tècnica o del treball:
  • A un cuiner li podran posar de cambrer amb salari de cambrer.
  • AL que cobri per sobre de conveni li podran baixar fins al salari de conveni.
  • A qui treballi menys de 40h setmanals li podran pujar fins a 40.
  • A qui lliuri 2d per setmana li podran fer lliurar 3d cada dues setmanes.
  • A qualsevol li podran canviar d'horari o de torn.
Això l'hi podran fer a qualsevol treballador, incloent els que tinguin un contracte indefinit amb 50 anys d'antiguitat anterior a la reforma. Només es podrà acceptar o bé impugnar en els jutjats i/o rescindir contracte amb indemnització de 20d/any i topall de 9 mensualitats.
Art.41 ET
Si un treballador està cobrant 800€ en el apartat A i 400€ en el B, l'empresa podrà baixar-li l'A amb el mètode anterior i pujar-li el B. El treballador segueix cobrant el mateix pel que ni demandarà ni extingirà el seu contracte, però l'empresa pagarà menys cotitzacions. Per tant la SS tindrà menys ingressos i el treballador cobrarà menys d'atur, baixes, jubilacions…
Art.41 ET.
L'empresa podrà aplicar a tota la plantilla una baixada col·lectiva de salaris i/o un augment de jornada i canvi d'horaris o torns. Si ho signa el delegat, els afectats no podran demandar contra l'acord, però sí rescindir contracte cobrant indemnització de 20d/any amb topall de 9 mensualitats.
Art.41 ET
Et podran acomiadar sense indemnització amb només al·legar causa disciplinària encara que sigui inventada. Si demandessis, l'empresa hauria de demostrar la veracitat i gravetat de la causa. Gairebé segur que seria declarat improcedent i per a acomiadar-te haurien de pagar-te la indemnització de 45 a 33d/any, però sense recàrrec perquè han eliminat els salaris de tramitació. Per tant per que pagar-la indemnització abans? El empresari ja la pagarà quan l’obligui una sentència. De 1.000 demandaran 10 i 990 posaran acceptaran el que la empresa vulgui abans que demandar-la i esperar anys i panys a la sentencia, si es favorable.
Art.55 ET
A partir d’ara una empresa podrà forçar a un empleat amb més de 3 anys d'antiguitat (dret a més de 1 any d'atur) a acceptar un acomiadament improcedent sense cobrar la indemnització, (es habitual el acomiadament pactat en el que el treballador no cobra l’indemnització, però signa la carta de acomiadament en la que figura el import, el treballador no sap  que el mes probable (por no dir segur) es que el empresari es quedi la indemnització. ALS 3 mesos li farien contrato Rajoy un pel qual l'empresa es podrà desgravar el 50% de l'any d'atur que li quedés al treballador i tindrien bonificacions de cotització durant 3 anys.
Art.4
RD 3/2012.
Una empresa pot fer-li contracte Rajoy a qualsevol treballador i tindrà acomiadament 100% gratis i 100% lliure durant el primer any. Quan falti un dia, li comunicaran que no ha passat el període de prova i li faran un nou contracte Rajoy a l'endemà. En el pitjor dels casos, quan li acomiadin després de 18 contractes, el treballador demandarà i li pagaran la indemnització d'acomiadament improcedent, però sense recàrrec com es va explicar abans. Així que per que fer-li un contracte indefinit normal amb indemnització? Li fem 18 contractes Rajoy i si demanda ja pagarem quan ens obliguin, però no pagarem més.
Art.4
RD 3/2012.
Hi ha un nou permís retribuït de 20h anuals per a fer cursos que poden ser a distància. Gairebé cap treballador ho farà contra la voluntat de l'empresa, encara que pugui. Però no faltaran endollats que veuran clar que són 3 dies lliures més a l'any. Només haurien de pagar a algú perquè els certifiqui que els han donat un curs a distància. A mes no esta prohibit que aquest permís es gaudeixi juntament amb les vacances.
Art.23.1.3 ET
Si el teu conveni ja està caducat, com la majoria, li queda de vida fins al 12/2/2014. Si no es renova abans el teu conveni desapareixerà i a tu i a tots els teus companys us podran baixar al salari mínim de 650€ mensuals.
Art.86.3 ET
La teva empresa es podrà autoritzar un ERO a si mateixa, tant un ERO d'acomiadaments com de reducció com de suspensió. Ja no necessiten que l'hi aprovi l'autoritat laboral o ho signi el comitè d’empresa.
Arts.47 i 51 ET.
Si la teva empresa té menys de 25 treballadors, el FOGASA li pagarà 8 dels 20d/any d'indemnització en acomiadaments objectius procedents. Per tant el cost real de l'acomiadament objectiu serà de 12d/any en la immensa majoria d'empreses. Gairebé cap treballador demandarà contra el seu acomiadament perquè ara tenen menys que guanyar al haver-se suprimit els salaris de tramitació.
Art.33.8 ET

La nova reforma laboral del PP augmentarà els judicis per acomiadament i es per això que els empresaris contractaran detectives que investiguin els treballadors, degut al fet que els seus informes són admesos com prova d'acomiadament en casos de baixes fraudulentes i sota rendiment o productivitat laboral.
Art.55 ET

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada