dimarts, 10 de maig de 2011

Quant paguen realment les grans empreses en impostos?

Els treballadors tenim poques possibilitats d'eludir impostos, tenim la deducció per adquisició d'habitatge habitual (i solament si van comprar abans d'aquest any), les aportacions als plans de pensions, les donacions a organitzacions molt contades i poc més.  I si un mes gastem més del que ingressem, aquestes pèrdues no ens serveixen per a pagar menys impostos a final de mes.
Esta clar que el nostres desgravaments son limitats, però en el mon empresarial, en canvi, és molt diferent.
Tant diferent, que les grans companyies fan martingales per pagar solament un 14,5 % d'impostos, en lloc de pagar el tipus impositiu nominal que a Espanya es del 30%.

L'Agència Tributària informa que els grups consolidats espanyols (i entre ells estan la majoria de les grans empreses espanyoles) van tributar a un tipus fiscal efectiu mig del 14,5%, menys de la meitat del 30% nominal. Les últimes dades disponibles es refereixen a la liquidació de 2008 i els experts consultats asseguren que la taxa no ha pujat des de llavors, sinó que ha baixat fins i tot més.
Peró la situació es encara mes injusta ja que segons les dades de l'Agència Tributària, segons va creixent de grandària la companyia, aquesta menys paga. Per exemple, una PIME tributa a un tipus efectiu del 23%, enfront del 20% de la gran empresa i al 14,5% dels grups consolidats. I entre aquests últims, les deu principals societats cotitzades espanyoles són els més grans, així que seguint aquesta regla la seva tributació seria menor.
I metre els alts Executius de les grans empreses conten els milers d'euros que els proporcionen els seus bonus, i jubilacions milloraries, s'acomiada a centenars de treballadors en edat productiva. Homes i dones massa joves per a ser prejubilats i massa vells per a obtenir un nou lloc de treball. Peró aixo no es tot, ja que després es contracta als joves amb sous mileuristes i condicions laborals precàries.
Es vergonyós que amb aquest moment de crisi, solament paguin els que menys tenen.
I encara volen que paguem mes impostos, i que es retalli el estat del benestar, la educació i la sanitat. Es injust que nosaltres tinguem que pagar las conseqüències de la crisi, una crisi que es responsabilitat seva i de la que solament ells son els culpables.
Que no ens enganyin, amb aquest moment de crisi els governs tindrien que obligar als que mes tenen a que paguin mes, i específicament a aquells que son responsables de la crisi, la banca, el gran capital i el partit que els recolza, el PP.

1 comentari:

  1. Quizá este pais no tenga solución. Me refiero a España. En Cataluña se elige a politicos que hacen politicas, como en el resto del Pais y de Europa, contra la mayoría de los ciudadanos. Hay que eliminar gastos "superfluos" en Sanidad y en Educacion; en lo publico. Estamos muy mal tenemos una deuda que hay que rebajar, dicen. Nunca se ha tomado el pelo tanto a los ciudadanos y encima los votamos. ¿Será este el nuevo fascismo?

    ResponElimina